MIXT: Președintele, nu premierul, reprezintă România la Consiliul European. Premierul poate fi invitat la întrunirile de natură protocolară (recepție, dineuri, conferințe etc.)
Context
La 3 mai, premierul României, Viorica Dăncilă, s-a plâns public că nu a primit o invitație la summit-ul Uniunii Europene de la Sibiu, care este un Consiliu European informal.
Prim-ministrul a declarat presei că președintele țării nu a invitat-o la întâlnirea liderilor Uniunii Europene. Iată ce a afirmat premierul săptămâna trecută, potrivit agenției naționale de presă Agerpres:
„Nu pot să vă spun dacă merg (la Summit-ul Coniliului European n.red.), nu am fost invitată. Dacă voi fi invitată, voi merge. (…) Mi se pare totuşi nepotrivit, ca să folosesc un termen elegant, ca tocmai cei care au muncit atât pentru România, cei care au atras atâtea aprecieri – nu numai din partea statelor membre, am văzut că şi alte state au făcut referire la acest lucru – să nu fie invitaţi la summit şi, să nu uităm un lucru, când am deschis Preşedinţia rotativă, la Ateneu, eu am spus şi am crezut că este nevoie de unitate şi să dăm un semnal de ţară, l-am invitat pe domnul preşedinte Iohannis, i-am dat chiar posibilitatea să vorbească primul, fiind preşedintele României, pentru că eu am crezut că atunci când sunt obiective de ţară, este important să dăm dovadă de consens şi de acţiune comună”.
Verificare
Am solicitat puncte de vedere atât purtătorului de cuvânt președintelui Consiliului European, Donald Tusk, cât și Admnistrației Prezidențiale de la București.
Jüri LAAS, ofițer de presă în cadrul Consiliului European, ne-a declarat:
„Întâlnirea de la Sibiu este o reuniune informală a șefilor de stat sau de guvern. La această întrunire, România este reprezentată de președinte.”
(“The meeting in Sibiu is an informal meeting of the heads of state or government (European Council). At this meeting Romania is represented by its President.”
Reprezentanții statelor membre care participă, de fiecare dată, aceiași, la Consiliul European poate fi consultată aici:
https://www.consilium.europa.eu/en/european-council/members/
Președintele Klaus Iohannis a explicat marți, la Sibiu, de ce nu a invitat-o pe doamna Dăncilă la Sibiu:
„Fiecare stat are un singur reprezentant, iar arhitectura constituţională a României este de aşa natură că reprezentantul României în Consiliul European este preşedintele ţării, în cazul acesta eu. Aici, la Sibiu, vor fi întâlniri numai în format de Consiliu European, nu este prevăzută nicio manifestare în alt format decât Consiliul European. Noi facem invitaţii pentru Consiliul European doar preşedintelui Parlamentului European care vine în deschiderea Consilulul European şi face o prezentare. Atât este cutuma la Consiliul European. Iar aceste invitaţii le face preşedintele Consiliului European, care este domnul Tusk”, a explicat șeful statului, ajuns de marți la Sibiu, pentru a verifica stadiul pregătirilor pentru summitul din 9 mai”.
Potrivit legislației europene, inclusiv Tratatului de la Lisabona, Consiliul Uniunii Europene este instituția formată din șefi de stat sau de guvern ai țărilor membre ale Uniunii ce are ca atribuții stabilirea orientării și a priorităților Uniunii.
http://www.europarl.europa.eu/ftu/pdf/ro/FTU_1.1.5.pdf
https://www.consilium.europa.eu/en/european-council/members/
România este reprezentată de președinte în acest for.
La rândul său, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a explicat pe pagina sa de facebook, că premierul Viorica Dăncilă nu are ce căuta la Consiliul European de la Sibiu, dar domnia sa ar fi putut fi invitată la recepție. În programul oficial nu este însă prevăzută nicio recepție. În schimb, va avea loc un concert, joi, la finalul summitului, în Piața Mare din Sibiu.
Iată declarația lui Traian Băsescu:
„Conform Tratatului de la Lisabona fiecare stat membru are un singur loc în Consiliul European, loc care este rezervat aceluia care prin Constituţia naţională are mandat de reprezentare a ţării, în cazul nostru Preşedintele Iohannis. Din Consiliul European mai fac parte Preşedintele Comisiei Europene şi Preşedintele permanent al Consiliului European.3.Consiliul European, în şedinţele sale, stabileşte ORIENTĂRI pentru Comisia Europeană, pentru Consiliul Uniunii Europene şi pentru Parlamentul European.4. ORIENTĂRILE date de Consiliul European sunt procesate de Comisia Europeană şi, atunci când este cazul, Comisia elaborează proiecte de acte normative pe care le transmite Consiliului Uniunii Europene şi Parlamentului European.5.Parlamentul European transmite proiectele de acte normative către parlamentele naţionale pentru observaţii.6.Consiliul Uniunii Europene este organizat în formaţiuni pe domenii de activitate şi funcţie de domeniu la şedinţe participă miniştrii de resort din fiecare ţară – acum preşedinţia formaţiunilor Consiliului UE este asigurată de miniştrii români, iar Doamna Dăncilă poate participa la oricare din şedinţele formaţiunilor.7.Consiliul Uniunii Europene, prin preşedinte (acum Doamna Dăncilă) sau ministrul de resort (ex. Teodorovici) face negocierea finală în numele Consiliului UE cu Parlamentul European asupra subiectelor în divergenţă din conţinutul unui act normativ ce urmează a fi adoptat).Concluzie:1.Doamna Premier Dăncilă prezidează Consiliul Uniunii Europene (acolo unde merg miniştrii), în timp ce Preşedintele Iohannis prezidează Consiliul European, care este altă instituţie. Deci, sunt două instituţii cu atribuţiuni total diferite.2. Doamna Premier Dăncilă nu va putea fi invitată la lucrările Consiliului European (vezi Tratatul de la Lisabona), dar va putea fi invitată la recepţie şi prezentată de preşedinte, cu un scurt laudatio, celorlalţi membri ai Consiliului European”
https://www.facebook.com/PresedinteleTraianBasescu/posts/2568188116528057
Premierul Viorica Dăncilă a fost totuși învitată să încheie lucrările conferinței internaționale ”The Future of Europe. Perspectives of Contemporary Developments”.
Conferința a avut loc în marja Consiliului European, iar la ea au participat printre alți invitați, președintele Klaus Iohannis, premierul Estoniei, Juri Radas, secretarul de stat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Stephen Barclay. Conferința a fost organizată de Universitatea Lucian Blaga și de Center for Conflict Prevention and Early Warning, o organizație neguvernamentală.
În programul dat presei luni, 6 mai, cu doua zile înainte de începerea conferinței, scria că prezența premierului urmează să fie confirmată.
Însă, în ziua deschiderii conferinței, miercuri, 8 mai, presa a primit din partea organizatorilor un alt program, în care numele premierului nu mai apărea.
De asemenea, cei trei miniștri ai cabinetului Viorica Dăncilă care ar fi trebuit să participe la conferința despre viitorul Europei au dispărut joi din programul oficial. Este vorba despre miniștrii de Externe, al Afacerilor Europene și al Apărării.
Europa FM a intrebat-o pe premierul Viorica Dăncilă de ce membrii Guvernului nu au participat la conferinta de la Sibiu, însă prim-ministrul nu a răspuns solicitării.
Ulterior, chiar în ziua summitului, Viorica Dăncilă a mers la Cluj, unde și-a exprimat din nou regretul că nu a fost prezentă la summitul de la Sibiu.
Înainte de începerea summitului, în dimineața zilei de 9 mai, la Sibiu, a avut loc o reuniune a PES, partidul socialiștilor europeni, din care face parte și PSD. Relațiile dintre cele două părți sunt suspendate însă.
Niciun lider al PSD nu a fost prezent la reuniune.
Concluzie
MIXT: Premierul Viorica Dăncilă nu putea fi invitată la lucrările Consilului European informal de la Sibiu, ca atare, plângerea sa nu este întemeiată. În schimb, ar fi putut participa la conferința organizată în marja Summit-ului de la Sibiu. A fost invitată să încheie lucrările conferinței, însă nu a dat curs invitației.
Sursă poze:
Viorica Dăncilă: http://gov.ro/ro/guvernul/cabinetul-de-ministri/prim-ministru1549379021
Jüri LAAS: https://twitter.com/jurilaas
Klaus Iohannis: https://www.facebook.com/klausiohannis
Traian Băsescu: https://www.facebook.com/PresedinteleTraianBasescu/