MINCIUNĂ: acuzațiile lansate de liderul PSD Liviu Dragnea, potrivit cărora comisarul european Corina Crețu a votat împotriva țării sale pentru sancționarea României, este o minciună din cel puțin trei motive: scrisoarea lui Frans Timmermans nu reprezintă un îndemn la sancțiune, ci exprimă o îngrijorare, transmiterea scrisorii nu este o decizie „împotriva” Romîniei, ci o informare, iar în Colegiul Comisarilor din care Corina Crețu face parte nu a existat un „vot” cu privirea la transmiterea scrisorii, ci o discuție.
Context
După ce vineri, 10 mai, prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, le-a trimis autorităţilor române o nouă scrisoare în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile referitoare la statul de drept în România și în care avertizează că Articolul 7 din Tratatul UE va fi declanșat în cazul României dacă modificările aduse Codurilor Penale vor intra în vigoare, joi 16 mai, Liviu Dragnea, aflat într-o vizită în judeţul Dolj, a lansat un atac la adresa comisarului european Corina Creţu despre care a spus că a votat împotriva ţării sale:„Dacă e aşa cum spune purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, am constatat că doamna Corina Creţu, care este candidat la europarlamentare pentru o formaţiune politică de securişti, a votat împotriva României. Când votezi în unanimitate să trimiţi o scrisoare pentru a sancţiona România, nebazându-te pe nimic, în acelaşi timp tu eşti în campanie electorală la un partid care este împotriva partidului de guvernământ şi tu spui că ţii cu ţara ta şi votezi împotriva ţării tale, nu poţi să fii decât mincinoasă”.
Verificare
Scrisoarea transmisă de prim-vicepreşedintele Frans Timmermans preşedintelui Klaus Iohannis, preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi premierului Viorica Dăncilă o puteți citi AICI – și AICI.
În textul propriu-zis al scrisorii, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene avertizează (nu sancționează, cum spune Liviu Dragnea) că executivul european va declanşa o procedură preliminară activării Articolului 7 din Tratatul UE în cazul României dacă modificările la Codurile Penale vor intra în vigoare. Așadar, scrisoarea a fost trimisă „pentru a convinge instituțiile din România să nu facă acest pas” și să urmeze recomandările Comisiei Europene, după cum arată, explicit, Frans Timmermans, într-un interviu difuzat Digi 24. Declarația video a acestuia, AICI.
În plus, purtătorul de cuvânt al CE, Margaritis Schinas, a precizat, citat de Agerpres, că „principala îngrijorare (a CE, n.r.) se referă la evoluţiile care interferează cu independenţa sistemului judecătoresc şi combaterea eficientă a corupţiei, inclusiv protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene şi în special amendamentele recent adoptate la codurile penale, ce riscă să creeze o situaţie de impunitate de facto pentru infracţiuni”, dar și că „obiectivul Comisiei Europene rămâne de a ajuta autorităţile române să găsească soluţii privind problemele statului de drept”.
De altfel, pe 14 mai 2019, la un briefing care poate fi urmărit pe hotnews.ro, Margaritis Schinas a precizat că documentul a fost discutat, așadar nu votat, în reuniunea Colegiului Comisarilor, unde a primit sprijinul complet. Deși nu e vorba de un proces de votare, totuși Liviu Dragnea îi adresează Corinei Crețu reproșul „votezi împotriva ţării tale”. Se infirmă totodată o altă serie de acuze lansate de Liviu Dragnea, potrivit cărora transmiterea scrisorii ar fi fost stabilită de oficialii de la CE, la Sibiu cu președintele României, Klaus Iohannis.
Pentru lămurirea acestor aspecte vezi site-ul Colegiului Comisarilor, structura CE în care activează Corina Crețu.
Colegiul este alcătuit din 28 de comisari, printre care se numără președintele și vicepreședinții. Comisarii, câte unul din fiecare stat membru al UE, asigură conducerea politică a Comisiei pe durata mandatului lor de 5 ani. Președintele îi atribuie fiecărui comisar responsabilitatea pentru domenii politice specifice. Corina Creţu este Comisar pentru Politică regională (2014-2019), iar atribuțiile sale pot fi găsite AICI.
„Eu fac parte din Colegiul Comisarilor, format din reprezentanții celor 28 de state, care, când ajungem acolo, nu mai reprezentăm cele 28 de state și domnul Dragnea ar trebui să știe că România a semnat acest tratat prin care respectă statutul unui comisar european, acela de a reprezenta 28 de state membre. Pe de altă parte, cred că toată lumea știe că portofoliul meu este cel al Politicii regionale și eu, atunci când iau cuvîntul în Colegiul Comisarilor, iau cuvîntul în legătură cu politica pe care o reprezint. Când este vorba despre probleme de care vorbiți Dvs., de-aia are România ambasadori la Bruxelles, să reprezinte poziția statului respectiv. Eu nu sunt ambasadorul României la Bruxelles. Ambasada României la Bruxelles sau miniștrii, sau Guvernul, informează Colegiul Comisarilor, în speță pe domnul Frans Timmermans,care răspunde de justiție, și pe doamna Věra Jourová, care răspunde, de asemenea, de Justiție. Ceea ce s-a discutat dar nu s-a votat: domnul Timmermans a avertizat că va trimite o scrisoare preventivă în contextul zvonurilor că s-ar fi adoptat sau se va adopta o ordonanță de urgență, ori schimbări legislative. A fost o informare a domnului Timmermans legată de Ungaria, Polonia, România. Eu vă spun ce s-a întîmplat în structura din care fac parte”, a explicat pentru presshub.ro, miercuri, 22 mai 2019, la Pitești, Corina Crețu.
De altfel, Corina Crețu a postat și pe Facebook o reacție la acuzele aduse de Liviu Dragnea: „Se impune o precizare în urma recentelor atacuri la adresa mea, care vin dinspre domnul Liviu Dragnea şi alţi oameni ai săi: eu fac parte din Colegiul Comisarilor, nu din Consiliul de Miniştri – unde se reunesc miniştrii guvernelor naţionale (deci inclusiv ai Guvernului României)! În Colegiul Comisarilor nu s-a votat trimiterea acestei scrisori. Îmi pare rău să văd că aceste atacuri escaladează şi sper ca ultima săptămână de campanie să nu polarizeze şi mai mult societatea, cu atât mai mult cu cât discursul împotriva mea se bazează pe dezinformare!”.
Consiliul Uniunii Europene, care reprezintă guvernele statelor membre ale UE, adoptă legislația europeană și coordonează politicile UE. Membri săi sunt miniștrii din fiecare țară a UE care răspund de domeniul de politică supus discuțiilor (https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies/council-eu_ro).
Consiliul de miniștri ACP-UE poate lua decizii obligatorii din punct de vedere juridic pentru părți. Consiliul de miniștri este compus, pe de o parte, din membrii Consiliului Uniunii Europene și, pe de altă parte, dintr-un membru al guvernului fiecărui stat ACP. Președinția Consiliului de miniștri este deținută alternativ de către un membru. Informații despre aceste atribuții găsiți AICI.
Concluzie
MINCIUNĂ: Declarația lui Liviu Dragnea încearcă să acrediteze ideea falsă potrivit căreia scrisoarea ar aduce nu avertismente, ci sancțiuni României, și că elaborarea și transmiterea sa ar fi fost decise printr-un vot „împotriva României”. Declarația sugerează că de eventuala declanșare a Articolului 7 din Tratatul UE s-ar face vinovată Corina Crețu. Afirmația președintelui Camerei Deputaților eludează tocmai ideea de bază a documentului transmis de Frans Timmermans, aceea de avertizare asupra riscurilor pe care le-ar presupune intrarea în vigoare a modificărilor vizate la Codurile Penale și consecințele pe care România le va avea de suportat în CE dacă modificarea legislației se va produce în sensul deja vehiculat. Pe scurt, Liviu Dragnea omite să spună că, de fapt, CE, prin prim-vicepreşedintele Frans Timmermans, încearcă să convingă instituţiile din România să nu facă acest pas. Așadar, scrisoarea lui Frans Timmermans la care face referire Liviu Dragnea nu este una de „sancționare”, ci una de exprimare a unor îngrijorări și de avertizare asupra unor posibile sancțiuni; transmiterea scrisorii nu este o decizie „împotriva” Romîniei ci o informare; Corina Crețu face parte din Colegiul Comisarilor, unde, practic, nu a existat un „vot” cu privirea la transmiterea scrisorii ci o discuție.
Sursă poze:
- Liviu Dragnea: http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=103&cam=2&leg=2016&idl=1
- Frans Timmermans: https://www.facebook.com/frans.timmermans/photos/a.492153257474205/1952088831480633/?type=1&theater
- Corina Crețu: https://www.facebook.com/EUCorinaCretu/photos/a.202337176609314/848498211993204/?type=1&theater